Suman savjetuje: Kako kombinirati boje u vašem enterijeru

04.03.2020.

Podijeli članak:

Najčešće kombinacije boja za enterijer su palete koje nam dolaze iz prirode. One uključuju neutralne bjele, sive, udobne braon i krem boje u kombinaciji sa jarkom more plavom, žutom ili narandžastom. Ne postoje boje koje treba izbjegavati, ali je važno je da izaberete prave tonove koje će se uklopiti i stvoriti harmoničan i opuštajući izgled.

Prije svega, uzmite paletu boja i dobro je proučite. Postoje primarne, sekundarne i tercijalne boje. Primarne su čiste boje: crvena, žuta i plava. Sekundarne su narandžasta, zelena i ljubičasta. Te boje nastaju kada pomješate jednake dijelove dvije osnovne boje u kombinaciji. Tercijalne boje su mješavina boja, a različitim kombinovanjem primarnih i sekundarnih stvaraju se različite nijanse. Bijela i crna obično se dodaju kako bi posvijetlile ili potamnile neki ton.

Monohromatska šema koristi tonove iste boje s dodatkom bijele ili crne, stvarajući paletu nijansi.
Analogna šema koristi boje koje su jedna do druge na krugu palete boja. Na primjer, žuta se može koristiti sa zelenom i narandžastom, a plava sa zelenom i ljubičastom. Ovakva kombinacija stvoriće šarene, ali umirujuće palete. 
Kontrastna šema Ovakav način kombinovanja boja malo je dramatičniji i dodaće energiju u vaš dom. U ovoj kombinaciji boja možete koristiti žutu i narandžastu, zelenu i plavu, crvenu i ljubičastu. 
Komplementarne boje Za još dramatičniji look birajte kombinaciju komplementarnih boja poput plave i narandžaste, a postići ćete energičan i efektan izgled. 

Sviđa vam se ideja boja u domu, ali niste još spremni na velike zahvate. Ima još mnogo načina da unesete toplinu u dom. Zidove obojite u bež, boju pijeska ili slonovače, a poigrajte se nameštajem, jastucima ili zavjesama.

Ako je soba izrađena u pastelnim prigušenim nijansama, tada možete izabrati svjetlije zavjese s kontrastnim uzorkom. Ukoliko vam pak dominira namještaj jačih, smjelijih boja, onda preporučujemo neutralne zavjese. Osim toga, možete se poigrati i uzorcima, pa tako mohromatski uređen dom, oplemeniti zavjesama sa određenim dezenom. Mogućnosti su brojne, ne plašite se poigrati, a u slučaju da vam je potrebna inspiracija, pogledajte našu galeriju fotografija. 

Posljednje novosti

 • Preselili smo se - nova lokacija u Sarajevu

  Preselili smo se - nova lokacija u Sarajevu

  Dragi naši klijenti, poslovni partneri, saradnici i prijatelji, sa zadovoljstvom vas obavještavamo da nas od danas možete posjetiti na novoj adresi u Sarajevu, Aleja Bosne Srebrene 61. 

 • Kako odabrati idealan suncobran?

  Kako odabrati idealan suncobran?

  Reklamni suncobrani predstavljaju najjednostavniji i najpovoljniji način da stvorite hlad u bašti vašeg ugostiteljskog objekta, ali i da na vidljiv način istaknete vaš brend. Uspjeh ili neu...

 • ZIMSKE BAŠTE: Zatvaranje kristal folijom

  ZIMSKE BAŠTE: Zatvaranje kristal folijom

  Da bi proširili kapacitete, ugostitelji se sve češće odlučuju da bašte svojih objekata zatvore kako bi ih mogli koristiti i u zimskom periodu Zatvaranje bašta se može raditi na...