Smjernice za sprovođenje propisane epidemiološke zaštite u ugostiteljskim objektima

30.10.2020.

Podijeli članak:

U ovom izazovnom vremenu za sve nas, veoma je bitno obezbjediti sigurno okruženje za sve naše uposlenike i goste. Poslodavci trebaju poštovati dobre higijenske prakse i već utvrđene standarde koji se primjenjuju na njihovo područje rada (higijena ruku i respiratorna higijena, dosljedno nošenje zaštitne maske i održavanje udaljenosti od najmanje 1,5 do 2,0 metra te izbjegavanje nepotrebnog bliskog kontakta s ljudima). Neophodno je da vode evidenciju o poštovanju preporuka i o zdravstvenom stanju zaposlenih na licu mjesta za svaki radni dan.

Donosimo vam smjernice kako da u vašem ugostiteljskom objektu sprovedete propisanu epidemiološku zaštitu uz poštivanje najviših higijenskih standarda i dezinfekcije prostora, da bi se vaši gosti osjećali ugodno i sigurno

Na ulazu u objekat neophodno je postaviti jasne i vidljive poruke u vezi sa ličnom zaštitnom opremom i načinom postupanja u objektu i poštovanju rastojanja fizičke distance. Za sve zaposlenike i posjetioce neophodno je postaviti informacije o načinu provođenja lične higijene i osigurati pristup toploj vodi, sapunu i osigurati dostupnost dozatora za dezinfekciju ruku, na više mjesta u prostoru. Za vrijeme prisustva ljudi u prostorijama, potrebna je stalna ventilacija dovodom vanjskog svježeg vazduha uz maksimalni mogući protok vazduha. Neophodno je obezbijediti adekvatnu prirodnu ventilaciju te izbjegavati koristiti klima uređaje.

Redovna dezinfekcija stolica, stolova, poslije svakog gosta, pregrada, ukoliko postoje, uređaja za unos PIN-a i ostalih površina i predmeta koji dolaze u kontakt sa klijentima prilikom pružanja usluga. Svu radnu odjeću nakon završenog radnog dana je preporučeno odnijeti kući ili u ustanovu koja vrši pranje i izvršiti njeno pranje na temperaturi 60-90 stepeni. Za sanitarne čvorove potrebno je osigurati učestalije pravilno čišćenje i higijenu

Poželjno je korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa. Izbaciti iz upotrebe posluživanje gostiju iz posuda za zajedničku upotrebu (kečapa, senfa, soseva, ulja, slanika, šećera, čajeva i sl.), kao i samousluživanje priborom iz zajedničkih gondola. Koristiti papirne menije za jednokratnu upotrebu ili menije za višekratnu upotrebu, koji se moraju dezinfikovati posle svakog gosta.

U prostoru ugostiteljskog objekta dopušta se onoliko osoba koliko ih objekt može primiti na način da korisna površina objekta ima 4 m2 površine po svakom gostu. Na ulazu u objekt i drugdje na vidnom mjestu u objektu mora biti istaknuta obavijest o maksimalnom dopuštenom broju gostiju koji se smiju nalaziti unutar objekta. Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni najmanje 2 m, a za svakog gosta u prostoru treba biti osigurano 4 m2 površine prostora.

Sve navedene mjere mogu uticati na vaš promet, te vam prouzrokovati potencijalne gubitke. Kako biste zaštitili svoje goste, a ipak nastavili neometano poslovati preporučujemo da iskoristite sve kapacitete objekta koje imate na raspolaganju, uključujući i vaše terase. Instalacijom nekog od sistema zatvaranja terase dobit ćete dodatni iskoristivi prostor. Još jedno od adekvatnih i pristupačnih rješenja je instalacija suncobrana sa dodatnim grijalicama. Na ovaj način vaši gosti će neometano uživati u vašim uslugama bez obzira na vremenske uslove.

   

Posljednje novosti

 • Preselili smo se - nova lokacija u Sarajevu

  Preselili smo se - nova lokacija u Sarajevu

  Dragi naši klijenti, poslovni partneri, saradnici i prijatelji, sa zadovoljstvom vas obavještavamo da nas od danas možete posjetiti na novoj adresi u Sarajevu, Aleja Bosne Srebrene 61. 

 • Kako odabrati idealan suncobran?

  Kako odabrati idealan suncobran?

  Reklamni suncobrani predstavljaju najjednostavniji i najpovoljniji način da stvorite hlad u bašti vašeg ugostiteljskog objekta, ali i da na vidljiv način istaknete vaš brend. Uspjeh ili neu...

 • ZIMSKE BAŠTE: Zatvaranje kristal folijom

  ZIMSKE BAŠTE: Zatvaranje kristal folijom

  Da bi proširili kapacitete, ugostitelji se sve češće odlučuju da bašte svojih objekata zatvore kako bi ih mogli koristiti i u zimskom periodu Zatvaranje bašta se može raditi na...